Skiskyting har også en spennende historie! (Skisporten: Del 4)

Skiskyting, som kombinerer fristilvarianten av langrenn og rifleskyting, regnes ikke inn under nordiske grener, selv om idretten i vesentlig grad består av langrenn. Grenen har utviklet seg mye siden Magnar Solberg ble OL mester i 1968 og 72. Da skjøt de med grovkalibret rifle og avstanden til blinken var 300 meter. I 1984 ble Erik Kvalfoss OL mester med finkalibret cal. 22 Long Rifle, det samme som brukes i dag (skiftet skjedde i 1978). Avstanden da som nå var 50 meter. Det er 5 skudd for hver gang man skyter. Diameteren på liten blink er 4,5 cm, og på stor er den 11,5 cm. Diameter på kula er 5,6 cm og den veier 2,6 gram. (Grei kunnskap å ha til neste gang dere deltar på quiz, kanskje?) Man får en strafferunde eller et tilleggsminutt per bom. I stafetten får man tre ekstraskudd hvis man bommer (stress...).

 
Sarajevo 1984: Odd Lirhus veksler med Eirik Kvalfoss

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har klart å tilpasse skiskyting i tråd med tiden og interessen, og skiskyting har utviklet seg til å bli en av de mest populære og spennende vinteridrettene i Europa. Interessen for skiskyting har nærmest eksplodert i Tyskland, Østerrike, Frankrike og resten av sentrale Europa de siste 7-8 årene, og kravene til utøverne om å finspisse både langrennsformen og treffsikkerheten er ekstremt høye. Man skal være mentalt sterk for å takle skiskyting på toppnivå. Ole Einar Bjørndalen forklarer alltid i intervjuer at det viktigste er å fokusere på oppgavene og ikke la seg stresse av alt som skjer rundt seg. Rart de ikke får utdelt skylapper sammen med rifla, kanskje det hadde gjort det enklere å fokusere?

Som perler på en snor i liggende skyting

Litt mer historie: Skiskyting har et militært utgangspunkt. Den første konkurransen med ski og skyting ble holdt i 1767 mellom grensevakter mellom Sverige og Norge. Militært patruljeløp var olympisk øvelse fra 1924 til 1948, i 1924-OL i Chamonix var øvelsen "demonstrasjonsidrett".

I 1950-årene ble Sverige den moderne skiskytingens hjemland. Sverige hadde flere viktige posisjoner i det internasjonale forbundet. VM i skiskyting ble første gang arrangert i 1958 i Saalfelden i Østerrike. Fra og med 1960 (Squaw Valley, USA) har skiskyting vært en olympisk øvelse. Stafetten kom på programmet da VM ble avviklet på Elverum i 1965 og debuterte i OL i Grenoble tre år senere ("i Grenoble ska vi slå dæm..., flå dæm..." etc.). Sprinten kom på VM-programmet i Minsk i 1974, men ble ikke OL-gren før i 1980. 1984 var det første VM-året da kvinner fikk delta (VM for kvinner i Chamonix). Først i Albertville i 1992 fikk kvinner delta i olympiske leker.


Frode Andresen vil bli husket for to ting på B: bomskyting og babysmokk

I 1989 ble de første elektroniske blinker tatt i bruk (VM i Feistritz, Østerrike), det første VM hvor menn og kvinner deltok sammen. Lagkonkurransen ble introdusert her. I 1997 (VM i Osrblie) ble jakstarten innlemmet på løpsagendaen og kom på OL-programmet i 2002. Også fellesstarten fikk sin plass blant øvelsene i verdenscupen i '97.

 
Pirrende spenning rundt ladegrep og raskt tikkende klokker...


Den nye kronprinsen? Tarjei Bø


Vår beste dame, Tora Berger

 *******

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Elin Synnøve Bråthen

Elin Synnøve Bråthen

0, Sørreisa

Jeg er en ungdommelig dame som jobber innen eiendom i Oslo, og har musikk som dyr hobby. En drømmer med beina på jorda passer godt, synes jeg. Jeg har aldri sluttet å dagdrømme eller kaste om meg med vyer, men jeg har smakt nok realisme til å vite når beina bør være plantet på jorda, og når det er greit å fly med drømmen. Jeg har en bråte med utdannelse å slepe på - 12 år på høyskole/universitet, og sitter nå med en doktortittel som jeg egentlig ikke har hatt bruk for overhodet. Jeg har likevel vært heldig å finne fast jobb - selv om det er innenfor et annet fagfelt enn kunstfag, musikk og forskning. Kollegene min er supertrivelige, solide folk, og jeg trives med arbeidsoppgavene. Her blir jeg lenge! Jeg håper jeg aldri slutter å være nysgjerrig på livet og menneskene rundt meg. Den menneskelige psyke er uhyre interessant, og om jeg finner tid en gang i fremtiden tror jeg at jeg skal lese psykologi til ettermiddagskaffen og utover kvelden i stedet for å besudle hjernen med intetsigende underholdnings-TV. Et spennende psykologisk tema er sosiopati, og bruk av makt og manipulasjon gjennom kommunikasjon. Man kan kanskje si at jeg er blitt klokere etter å ha blitt utsatt for personlighetstyper som har vært ekstreme i en eller annen form, blant annet har jeg tidligere vært utsatt for en sjef som var narsissist og psykopat. Blir det ikke psykologi kan det hende jeg kaster meg over fiksjon og skriver bok. Jeg har hatt leddgikt siden 1997. I dag er jeg nokså frisk og rask og energisk, men da jeg fikk diagnosen leddgikt hadde jeg en veldig vanskelig periode. I prosessen med å takle "en justert hverdag" har jeg begynt å interesse meg for kosthold, fysisk og mental helse, og jeg har lært meg å sette pris på de små tingene. Wergeland sa: Se nøye skal du øyne det store i det små! Denne bloggen er til for å dele mine erfaringer og betraktninger, men jeg aktiviteten min her inne er veldig opp og ned. Jeg skriver det jeg gjør ut fra innfallsmetoden, og gjerne i kåseriform og med ironiske undertoner. Velkommen innom her hos meg!

Kategorier

Arkiv

hits